Gedachten sturen gedrag

Coach jezelf. Verander negatieve gedachten in positieve gedachten om je gedrag daadwerkelijk te veranderen.

Een tijdje geleden besloot ik om een ‘gezonde maand’ in te lassen. Ik wou gezonder eten (heel strikt, dus geen ongezonde suikers of vetten, alleen verse producten enz.) en meer bewegen. En een paar kilo’s minder, laten we eerlijk zijn, dat zag ik ook wel zitten.

Uit verschillende hoeken kreeg ik te horen dat het een goed idee was. Zo vertelde mijn osteopaat dat ik hierdoor minder last zou hebben van ontstekingen. Mijn lerares Frans inspireerde mij met haar eigen gezonde levensstijl. Mijn omgeving benadrukte dat mijn conditie erop zou vooruitgaan. Ik zou minder moe zijn, meer energie hebben, minder vatbaar zijn voor ziektes enz.

Aan goede intenties geen gebrek, maar toch hield iets mij tegen. Telkens weer had ik wel een excuus: het is niet het juiste moment, ik heb geen fut om er nu aan te beginnen, ik zal veel moeten missen, ik wil de mensen niet teleurstellen wanneer ze mij iets aanbieden dat ik niet mag eten, het zal zo lastig zijn enz.

Bovendien twijfelde ik heel hard. Is het echt wel nodig? Kan ik dit überhaupt wel? Is het wel de moeite als ik die gezonde levensstijl achteraf misschien toch niet aanhoud?

Na enkele maanden besefte ik dat dit voor mij toch een veel moeilijkere uitdaging was dan ik had gedacht. Op mijn werk ben ik voortdurend bezig met verandering, maar blijkbaar kon ik mezelf geen ‘kleine’ verandering opleggen. Ik was het noorden kwijt, zeg maar.

Op dat moment volgde ik ook een opleiding rond coaching en daar begreep ik eindelijk mijn probleem: ‘gedachten sturen het gedrag’. Toen snapte ik perfect waar het schoentje knelde. Telkens wanneer ik nog maar dácht aan die gezonde maand, doken de negatieve gedachten en twijfels op. En die hielden mij telkens weer tegen. Dat inzicht heeft me de kracht en moed gegeven om er toch voor te gaan, want vanaf dat moment kon ik mijn gedrag met positieve gedachten sturen in de richting van mijn doel! En die dag ben ik met mijn gezonde maand gestart.

Dat besef is eigenlijk wel grappig. Telkens wanneer zo’n belemmerende gedachte door mijn hoofd schoot (bv. het is lastig, is dit het eigenlijk wel waard?), ging ik er tegen in (bv. neen, neen, niets kan mij tegenhouden, ik ga ervoor!) en draaide ik het om in iets positiefs (bv. ik werk aan mijn eigen welzijn, dit zal lukken) zodat ik in mijn opzet zou slagen.

En ja, hoor! Op het einde van de maand kon ik terugblikken op een fantastische periode, waarin ik elke hindernis had overwonnen en mijn doel had bereikt. Ik voelde de voordelen van een gezondere levensstijl en hou ook nu nog vast aan bepaalde nieuwe routines.

Wanneer je dus zelf iets grondig wilt veranderen, weet dan dat je gedachten je gedrag sturen. Belemmerende gedachten omvormen tot positieve gedachten helpt je om je doel te bereiken en je gedrag daadwerkelijk te veranderen.

Ben je je ervan bewust in welke mate je gedachten je gedrag sturen? Weet jij hoe je je gedachten kunt inzetten om een duurzame verandering te ontketenen? Neem gerust contact met mij op! Ontdek net als ik de kracht van individuele coaching voor jezelf of je organisatie!

Bedankt voor het lezen

Delen blog