Medewerkers?

Mede’merk’ers zal je bedoelen …

“Nathalie Vermassen, HR Manager, Möbius”… telkens wanneer men mij een badge opspelt (of opkleeft tegenwoordig) overvalt mij een warm gevoel, ik kan het niet helpen. Al 15 jaar intussen, ook al is het niet met een “HR-diploma” dat ik ooit de arbeidsmarkt ben opgetrokken. Maar ik heb er mij wel in geëduceerd, ik heb cursussen gevolgd, ik heb mij laten voeden door mensen waarvan de ronkende titels alleen maar kunnen aangeven dat zij er zoveel meer van weten, ik heb gestudeerd en certificaten behaald, competentierozen uitgetekend en databases aangelegd, mijn nageslacht kan fier zijn op de HR-schrijfsels waar mijn naam intussen onderstaat, dat denk ik wel…

Nathalie Vermassen

… maar ik denk en weet intussen vooral ook anders: het zijn niet dat soort zaken die HR “maken” in een bedrijf. De universiteit van het leven (ik heb wat jaren op de teller, ik mag die terminologie gebruiken) heeft mij vele andere dingen geleerd, en toen onze nieuwe marketing-dame mij de vraag stelde wat wij doen voor onze “employer branding” (en in huidige tijden van war-for-talent wordt deze vraag wel vaker gesteld) was mijn antwoord dan ook niet helemaal “volgens de boekskes” aan haar blik te zien.

Sure we doen mee aan de social media rat race. Absoluut zorgen we ervoor dat we bijwijlen met ons logo in de “juiste” media verschijnen. En needless to say dat de baselines op onze bedrijfswagens de bedoeling hebben om nieuwe medewerkers te verlekkeren. Maar het is dat niet dat wérkt, wat ik hier noem zijn slechts de kleine prikjes, de zaken die je kan vastpakken en als je wil morgen kan stoppen of vervangen door nog duurdere prullaria, die dan ook weer hun tijd zullen meegaan.

Wat ik heb zien werken, onvoorwaardelijk, onbetaalbaar, is datgene wat “onze mensen” naar buiten brengen. Ik spreek over de jobgoesting die ze in alles uitstralen wanneer ze ergens binnenwandelen, en waarmee ze andere mensen aansteken, verwonderen en bewondering afdwingen. Ik spreek over de passie die onze mensen leggen in de uitvoering van projecten, en waarmee ze andere mensen nieuwsgierig maken naar onze métier. Ik spreek over de antwoorden op vragen van studenten op jobfairs, antwoorden die recht uit het hart komen en onderstrepen dat de waarden die Möbius hoog in het vaandel draagt geen loze woorden zijn maar elke dag doorleefd worden. Ik spreek over de verhalen die ze delen met vrienden, buren, ex-studiegenoten, en waarmee ze mensen aansteken om geboeid te luisteren naar wat het leven van een consultant zo rijk maakt. Ik spreek trouwens niet alleen in de tegenwoordige tijd, ik spreek evenzo over mensen die intussen het Möbius-schip verlaten hebben en die ons nog altijd een warm hart toedragen, het zijn Möbianen voor altijd, onze ambassadeurs, over een vervlogen periode waarin ze veel hebben geleerd, vele kansen hebben gekregen en waar ze tot op de dag van vandaag dankbaar voor zijn.

Dus ja, als men mij vraagt hoe wij onze “employer branding” doen, dan antwoord ik dat er voor ons maar één kanaal echt waardevol is, en dat is inzetten op mensen, op onze medewerkers en ex-medewerkers die dagelijks daarbuiten lopen met een warm hart voor ons bedrijf. Mensen die andere mensen prikkelen, mensen die andere mensen warm maken en overtuigen om naar Möbius te komen, omdat het daar goed vertoeven is. En ik wil het geloven, de stem van deze mensen reikt veel verder dan de stem van om het even welk marketing- of HR-apparaat, als je daar vertrouwen in durft te hebben, als je het omarmt.

Ik vrees dat ik niet als case testimonial zal gevraagd worden voor het volgende congres over HR analytics en de return on investment van rekruteringskanalen… maar dat geeft niet, ik heb andere dingen te doen. Want als je mij nu wil excuseren, ik ga een koffie drinken met mijn collega’s, met de “medemerkers” van het schitterende bedrijf waar ik deel van mag uitmaken.