Schrappen wat niet past?

#levenkanjeleren

Recent werd mij een zoveelste invulformulier van een vrijetijdskamp van één van mijn kinderen onder de neus geduwd. Figuurlijk dan, want gelukkig was de sprong naar het digitale tijdperk gemaakt. Naam van de moeder, voornaam van de moeder, adres, tot daar ging het goed. Allemaal zaken die ik tot nader order in het éne voorziene veld netjes ingevuld kreeg (gezien ik sowieso weiger mijn tweede en derde voornaam publiek te maken).

En dan kwam het invulveld “beroep”, één veld ook hier, beperkt aantal karakters te gebruiken, en speciale tekens waren bovendien niet toegelaten. Even nadenken toch, want hoe kon ik nu in godsnaam al die leuke dingen waar ik dagelijks professioneel mee bezig ben én die ik bewust combineer (omdat ik geloof in de meerwaarde van de combinatie) in dit éne veel te kleine veld gaan proppen?

Schrappen wat niet past?

Ik heb het geprobeerd, daar, ter plekke. Maar onmogelijk om één vlag te vinden die mijn vele ladingen dekt. Planning én HR, een noodzakelijk huwelijk als je de medewerkers niet als pionnen wil gaan inzetten, maar als je oog wil hebben voor én projecten én ontwikkeltrajecten van mensen. HR én Marketing, want hoe kan je de juiste mensen aantrekken als je niet de juiste boodschappen over je bedrijf op een goede manier naar buiten kan brengen. HR én zelf een boek schrijven, want als je ondernemerschap wil stimuleren bij medewerkers wil je daar toch absoluut de nodige ruimte voor laten, en waarom zelf niet het goede voorbeeld geven.

En ik ben lang niet alleen. Als ik rondom mij kijk, zie ik een groot aantal van mijn collega’s vele zaken combineren. Binnen de job. Maar ook buiten de job. Een consultant in overheidsprojecten die volop meedraait op interne HR-vraagstukken rond mobiliteit van de medewerkers, en op die manier innovatieve inzichten in haar projecten brengt. Een payroll-verantwoordelijke die mede-voortrekker is van alles wat met Think Green te maken heeft, en op die manier haar functie niet alleen van achter haar bureau uitoefent maar in verbinding komt met iedereen binnen de organisatie. Een office manager die één dag per week haar vaste stek verlaat en meedraait op de interne boekhouding, en daardoor veel beter inzichten verwerft in de werking van het bedrijf. Een collega-consultant die naast zijn dagelijkse job een start-up ontwikkelt.

Kruisbestuivingen… omdat het mag!

Bewust dingen combineren, kruisbestuivingen om op meerdere vlakken aanzoeken om beter te worden, horizon-verruimend voor de medewerker én voor het bedrijf. Intussen is het fenomeem meer en meer verspreid aan het geraken, en slimme mensen hebben er ook al een term op gekleefd: “slash”carrières. Je bent niet alleen “dit” maar ook “dat”, en daar kies je bewust voor, omdat je gelooft dat de kracht van zaken samen te zetten tot maximalisatie kan leiden. Multifocus, het mag, het kan!

Bij gebrek aan schrijfplaats in het invulformulier en omdat bij een “slash” het systeem blokkeerde, heb ik het in het invulformulier voor mijzelf gehouden bij “HR”. Maar weet, beste kamporganisatoren, dat dat allerminst weergeeft waar ik mee bezig ben. Gelieve mij dan ook te omhelzen als “HR/Planning/auteur/MKT”, op zijn minst. En laat mij afsluiten met een tip voor de ontwikkelaars van het invulveld “beroep”: maak het veld ruim genoeg en laat een “slash” toe… times are coming, and we’d better embrace them!

Wil je meer lezen over hoe je zaken kan combineren, en hoe dat niet noodzakelijk hoeft gelijk te staan met frustreren: #levenkanjeleren – Veerle Valaert, Jasmine De Coninck, Evy De Baerdemaeker, Nathalie Vermassen – uitgegeven bij Borgerhoff&Lamberigts – eerste druk mei 2016, tweede druk december 2016.

Bedankt voor het lezen

Delen blog